Uitgestelde behandelingen zorgen voor een verslechtering van het gebit
30 januari 2021--bronnen: Independer en NTVT
UTRECHT – Uit angst voor het coronavirus is een kwart van de Nederlanders al sinds maart vorig jaar niet meer naar de tandarts geweest, volgens onderzoek van Independer. Het vermijden van tandartsbezoek blijkt in veel gevallen een “merkbaar slechte invloed” te hebben op het gebit.
De angst voor besmetting komt met name voor onder mensen tussen 18 en 34 jaar. 21% van hen zegt pas weer na vaccinatie een bezoek aan de tandarts te willen brengen. Voor een deel van hen geldt dat ook voor hun kinderen. Bijna de helft van de ondervraagden in deze leeftijdsgroep geeft aan dat het mijden van het tandartsbezoek merkbare negatieve effecten heeft op het gebit.
Bas Knopperts en zijn team van Independer zijn geschrokken van de resultaten. Die wijzen immers uit dat veel mensen, ook ouders met jonge kinderen, de tandarts nu bewust links laten liggen met alle negatieve gevolgen van dien. Knopperts benadrukt dat het niet alleen voor de gezondheid belangrijk is om het gebit goed te onderhouden, maar dat dit op lange termijn ook financieel gunstig uitpakt voor de consument.
Het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde (NTVT) benadrukt dat ook uitstel van een routinebehandeling tijdens de coronapandemie snel kan leiden tot een noodsituatie, waarbij behandeling nodig is. Uitgestelde behandelingen zorgen daarbij voor een verslechtering van het gebit.